Euroopa noortest tarbivad enim alkoholi taanlased

/Liise Lehtsalu/Eesti Päevaleht/29.06.2006

Taani noored tarbivad Euroopa eakaaslastega võrreldes kõige rohkem alkoholi, selgub Euroopa Komisjoni tellitud uuringust kontinendi alkoholilembusest.

70 protsenti uuringus küsitletud 15-aastastest taanlastest tunnistas, et nad on viimase aasta jooksul vähemalt kaks korda purjus olnud. Sama väidavad 89 protsenti nendest aasta vanemad taani noored. Iga teine 15-aastane poiss ja iga kolmas sama vana tüdruk tunnistab, et nad tarbivad alkoholi iga nädal.

Taani noorte suure alkoholitarbimise põhjuseks peetakse madalat alkoholiaktsiisi, piiranguteta reklaami ja alkoholi seaduslikku müüki juba 16-aastastele noortele. Asjatundjad süü-distavad ka Taani valitsuse tahtejõuetust probleemi lahendamisel ning ettekandes esitatud soovituste eiramist.

“Ma käisin kinos Harry Potteri filmi vaatamas ning enamikus lastest koosnevale publikule reklaamiti enne filmi algust vaid Tuborgi õlut ja Smirnoffi vodkat,” viitab valimatule reklaamile üks Kopenhaageni ülikooli teadur, vahendab International Herald Tribune.

Euroopa Komisjoni uuring pakub probleemi lahendamiseks aktsiisi tõstmist, turustamise piiramist ja müügile seatud vanusepiirangutest ranget kinnipidamist. Need meetmed aga pärsiks tööstust, mis toodab üle veerandi kogu maailmas tarbitavast alkoholist.

Ettekandes esitatud alkoho-liprobleemid ei vaeva aga ainult Taanit, vaid tervet Euroopat. Noorte joomine purjujäämise eesmärgil on suureks probleemiks ka Suurbritannias, Bulgaarias ja Rootsis. 90 protsenti Euroopa Liidu kõigi liikmesriikide 15- kuni 16-aastastest noortest on juba tarbinud alkoholi.

Allikas: http://www.epl.ee/artikkel_324676.html?PHPSESSID=48751e607b539e6f82d693b52323fab4