Ülemaailmne narkootikumide ja inimkaubanduse vastu võitlemise päev

/Tervise Arengu Instituut/Pressiteade 26.06.2006/

Täna, 26. juunil on Ãœlemaailme narkootikumide ja inimkaubanduse vastu võitlemise päev (International Day against Drug Abuse and Illicit Trafficking), mille tänavuaastane pealkiri on „Narkootikumid ei ole laste mäng“ (“drugs are not child’s play”).

UNODC „United Nations Office on Drugs and Crimes“ on valinud seekordseks teemaks „Narkootikumid ei ole laste mäng“ (“drugs are not child’s play”), et tõmmata tähelepanu narkootikumide tarvitamise levikule noorte seas. UNODC rahvusvahelise kampaaniaga püütakse tõsta avalikkuse teadlikkust  uimastite laastavast mõjust ning ühiskonna vastutust laste heaolu eest. Paljud maailma lapsed on narkootikumide ja inimkaubanduse ohvrid. Eriti puudutab see tänavalapsi, samuti on väga haavatavad näiteks need noored, kelle vanemad tegelevad narkokaubandusega. Kampaania eesmärk on pöörata täiskasvanute tähelepanu vajadusele kaitsta lapsi, kes seda ise teha ei suuda.

Erinevad uuringud näitavad, et uimastite pruukimine Eesti noorte hulgas on viimaste aastate jooksul väga palju kasvanud. Kui 1995. aastal oli Eesti õpilastest uimasteid proovinuid 7%, siis 2003. aastal juba 24%. Viimaste uurimuste andmetel on  vähemalt korra elus narkootikume proovinud koguni 34,8% ehk enam kui kolmandik 16-24 aastastest noortest.

Tänase seisuga on Eestis hinnanguliselt 13 800 süstivat uimastisõltlast. Ülemaailmset narkootikumide ja inimkaubanduse vastu võitlemise päeva tähistatakse alates 1987. aastast üle kogu maailma.  ÜRO peaassamblee ellukutsutud üritusega väljendatakse tugevat tahet teha ühiselt ülemaailmset koostööd võitlemaks uimastitevaba ühiskonna eest.

http://www.unodc.org/unodc/event_2006-06-26_1.html