Eesti Päevaleht: Suitsuvingused kõrtsid kaovad aasta pärast

Lahjadele sigarettidele viitavate suitsupakkidega tohib veel paar päeva kaubelda. Järk-järgult rakenduv tubakaseadus ei luba alates esmaspäevast müüa enam kirjaga “light” sigaretipakke, tuletades ühtlasi nikotiinisõltlastele meelde, et hiljemalt aasta pärast peavad kohvikud, pubid ja baarid suitsuvabad olema.

Uue nädala alguses astuvad lõplikult jõusse läinud aasta mais kinnitatud seaduse sätted, mille järgi ei tohi sigarettide pakendid tarbijat eksitada ega jätta muljet, et tegu on vähem kahjuliku tootega. Seega peavad poelettidelt kaduma suitsupakid märkega “mild,” “light” ja “super light,” mis tekitavad suitsetajates “väär-arusaama, nagu oleksid nn lahjad sigaretid tervisele ohutumad.” Sotsiaalministeeriumi spetsialisti Andrus Lipandi sõnul on taolised sigaretid müügilt peaaegu kadunud ja asendunud pakenditega, mis on varustatud suurte hoiatussiltidega. “Kaubandusringkonnad on asjast teadlikud,” märkis Lipand. Täpselt aasta pärast, 5. juunil 2007 jõuab aga kätte see päev, mil suitsetamine on keelatud eranditult kõigis toitlustusettevõtetes. Lipandi kinnitusel hakkab antud reegel kehtima kõikjal, kus pakutakse alkoholi ja suupisteid. Pubide, baaride, kohvikute ja restoranide kõrval peavad suitsuvabaks muutuma ka ööklubid.

“Seadus lubab ehitada eraldi ruumi, kus suitsetajad saavad oma sõltuvust rahuldada. See ruum peab vastama kindlatele ventilatsiooninõuetele. Seal ei teenindata ja sinna ei minda ei veini- ega õlleklaasiga,” rääkis Lipand. Söögi- ja joogikohtade omanikel on tema sõnul veel piisavalt aega, et ringi vaadata ja mõelda, kas taolisse ümberehitusse tasub investeerida.

Rootsi kogemus

2005. aasta 1. juunil jõustus Rootsis Eesti omaga analoogne seadus, mis näeb ette suitsukabiini võimaluse. “Kaheksa kuud hiljem oli vaid kaks protsenti ettevõtjatest spetsiaalse ruumi rajanud. Tegu on ikkagi väljaminekuga ja kõikjal pole selleks ka ruumi,” märkis Lipand. Euroopas on seni karmi tubakapoliitikat ajanud ka Suur-britannia, Iirimaa, Norra, Malta ja Itaalia, kus kõrtsides suitsetamine on tabu.

Prognoos: kliendid on mõistvad

•• Tallinna vanalinnas asuva pubi Hell Hunt tegevjuhi Martin Suppingu kinnitusel tuleb suitsetamiskeeldu suhtuda positiivselt.

•• “Arvan, et seda teeb enamik terve mõistusega inimesi, sealhulgas ka suitsetajad. Prognoosime, et asi võetakse hästi vastu. Valmistume põnevusega uueks olukorraks,” lausus Supping.

•• End esimese Eesti pubina reklaamiv populaarne kohtumispaik kavatseb teha suitsetajatele eraldi ruumi ja varustada selle ventilatsioonisüsteemiga.

•• Supping uskus, et kõrtsid kaotavad tulevase keelu tõttu vaid mõne üksiku kliendi, kelle asemele tulevad ilmselt tubakasuitsu mittetaluvad külastajad.

•• “Vähe on ahelsuitsetajaid, kes ei suuda olla, ilma et peaks vahetpidamata suitsu kiskuma,” rääkis Supping.

•• “Küll on väga palju suitsetajaid, kellele ei meeldi viibida suitsuses ruumis. Suitsetajana tean, et väljahingatav suits pole kaugeltki nii meeldiv kui sissehingatav.”

http://www.epl.ee/artikkel_322465.html, Kai Kalamees

One thought on “Eesti Päevaleht: Suitsuvingused kõrtsid kaovad aasta pärast”

  1. suitsetajate elu muutub küll keerulisemaks, tavapärased harjumused tuleb ümber mõelda
    mittesuitsetajate kopsudele on see rõõmustavam, sest et vähenevad mured riietest suitsulõhna väljasaamisega ja passiivse suitsetamise mõtete areenil saab vabamalt hingata

Kommenteerimine on suletud.