Uus Euroopa Liidu raport esitleb esmakordselt kogu alkoholiga kaasnevat koormust Euroopas

Alkohol tapab igal aastal Euroopas 115 000 inimest ja läheb Euroopa Liidu kogukonnale maksma 125 miljardit eurot aastas. Täna avalikustatakse Euroopa Komisjoni poolt 400 leheküljeline raport, mis analüüsib alkoholi mõju tervisele, majandusele ja sotsiaalkeskkonnale Euroopas. Raport on üks osa veel sellel aastal avaldatava Euroopa Komisjoni alkoholistrateegia ettevalmistamise protsessist.

Raport viitab Euroopale kui kõige enam alkoholi tarvitavale regioonile maailmas ning näitab, et alkoholi tarvitamise viisid ja määrad terves Euroopas on palju ühtsemad kui tavaliselt arvatakse.

Raporti kohaselt on alkohol üheks peamiseks rahva tervise probleemide tekitajaks Euroopas. Alkohol põhjustab üle 60 erineva haiguse ja tervisekahju (kaasa arvatud õnnetused ja vigastused, mentaalsed ja käitumuslikud häired, vähk, ja südamehaigused) ning kogu Euroopas on 7,4% esinevatest tervisehädadest ja enneaegsest surmast seotud alkoholiga.

Raport rõhutab, et alkoholist tulenev kahju mõjutab ka paljusid mittejoojaid: umbes 60 000 alakaalulist sündi; üle 9 miljoni lapse, kes elab alkoholist mõjutatud perekonnas; 10 000 süütut joobes juhtide ohvrit Euroopa teedel ning 2000 mõrva igal aastal.

Alkohol läheb Euroopale maksma ligikaudu 125 miljardit eurot (mis on võrdväärne 650 euroga igale majapidamisele) igal aastal seotuna tervisekahjudega, õnnetustega ja vigastustega, kuritegevusega ja kaotatud produktiivsusega. Vastupidiselt sellele, milles alkoholitootjad on poliitikuid püüdnud veenda, näitab raport, et haridusprogrammid ja avaliku teadlikkuse kampaaniad ei ole üksinda piisavad alkoholiga seonduva kahju vähendamiseks. Raport näitab, et me peame olema karmid joobes juhtimise suhtes, hoolitsema selle eest, et alkoholi hinnad ei ole liiga madalad ning et alkoholi liiga kergelt ei reklaamitaks ja toetama neid meetmeid laiaulatuslike kampaaniatega, et vähendada alkoholiga kaasnevaid kahjusid Euroopas.

“Põhjus võimalikult kiireks tegevuseks peitub selles, et me teame, mis töötab selle kahju vähendamiseks,” ütles dr Peter Anderson, kes on raporti peamine autor ning rahvusvaheline rahva tervise ekspert. “Kõik, mida me veel vajame on tahe see ellu rakendada.”

“Alkoholi liigtarvitamine asetab Euroopale raske majandusliku ja sotsiaalse koorma,” ütles Eurocare´i peasekretär Derek Rutherford. “Kui alkoholi asemel oleks ükskõik mis teine aine, kõlaksid palju valjemad parlamentaarsed ja poliitilised hääled tegutsemiseks. Lapsed on need, kes lõppude lõpuks kannatavad kõige enam. Palju räägitakse passiivsest suitsetamisest, kuid väga vähe pööratakse tähelepanu kolmandatele osapooltele, kes kannatavad alkoholi tõttu. Tegevus eeldab poliitilist julgust.”

Erinevad mittetulundusühingud, avalikud pöördumised ja ka ministeeriumid on viimastel aegadel rõhutanud Eestis tugeva ja süsteemse alkoholipoliitika väljatöötamise vajalikkust. Senimaani on puudu jäänud poliitikute kokkuleppe võimest ja poliitilisest tahtest. “Meil on suured lootused selle raporti ja valmimisel oleva alkoholistrateegia osas,” ütles Ãœhenduse Alkoholivaba Eesti tegevjuht Lauri Beekmann. “Loodetavasti aitab see põhjalik raport veenda meie poliitikuid nende vajalike sammude astumiseks. Kordan taaskord, et meil ei ole vaja ratast leiutada ega pidada aastaid kestvaid vägagi subjektiivseid arutelusid teemal mis aitab ja mis ei aita. Meie ees on tõenduspõhine materjal mis võib aidata meil reaalselt vähendada alkoholi tarvitamisega kaasnevat koormust,” kinnitas Beekmann.

Raporti “Alkohol Euroopas: rahva tervise perspektiivis” kirjutasid dr Peter Anderson ja Ben Baumberg. Raporti koostamist rahastas Euroopa Komisjon, kuid esitab autorite mitte Komisjoni vaateid. Alates neljapäevast on võimalik leida raporti kogutekst Euroopa Komisjoni kodulehelt http://ec.europa.eu/health-eu/index_en.htm

Allikas: Lauri Beekmann Ãœhendus Alkoholivaba Eesti tegevjuht lauri@ave.ee www.ave.ee