Lastele kättesaadavad alkoholikommid põhjustasid 0,6-promillise joobe

Tartu Ekspress
17.01

Tartu Ekspressi ja Lõuna politseiprefektuuri töötajate tehtud katse näitas, et süütuna paistvad alkoholikommid võivad vahetult pärast söömist põhjustada isegi kuni 0,6-promillise joobe.

Katseks osteti Tartu poodidest neli alkoholi sisaldavat kommisorti: Vana Tallinna, Fazeri ja Cherry Queeni liköörikommid ja kookospähkliga rummikommid. Iga katseisik sõi ainult ühte sorti maiust. Esimene puhumine tehti üks minut pärast kommide söömist ning esimesena katsetati Vana Tallinna liköörikommide mõju. Kommideks neid tegelikult nimetada ei tohiks, sest ühes karbis leidus neli pisikest šokolaadipudelikest, kust kaela ärahammustamise järel sai sees leiduvat vedelikku juua pea samamoodi nagu pitsist. Ometi olid kõik katseks väljavalitud kommid müügil poodide maiustuseletis, kuhu ka lapsed ligi pääsevad.

Esimene puhumine alkomeetrisse näitas Vana Tallinna liköörikommide mõjuks 0,4 promilli. Pisikesed ümmargused rummikommid näitasid lausa 0,5 promilli, Fazeri liköörikommid 0,42 promilli ja Cherry Queeni kolm liköörikommi said tulemuseks 0,32 promilli. Kui Tartu Ekspressi peatoimetaja oli ära söönud ka teise Vana Tallinna pisikese pudelikese, oli alkomeetri näidikul juba 0,6 promilli. See tulemus pani isegi kogenud politseiametnikud kulmu kergitama, sest nii kõrget näitu poleks keegi oodanud.

Alkomeetritega näite võtnud vanemkonstaabel Urmas Solovjov selgitas, et nii kõrge näit saab tekkida vaid vahetult pärast kommide söömist. „Kohe pärast alkoholi manustamist näitab alkomeeter selle olemasolu hingeõhus, aga sellise väikese koguse puhul see arvatavasti vereringesse ei jõua,” sõnas Solovjov ja pakkus, et mõne aja pärast pole promillidest midagi alles.

Tõepoolest, pärast veel mõningate kommide söömist ning seejärel vähemalt viie minuti pikkust ootamist tehti järgmine puhumisvoor, mis näitas promillide suurt langust. Vana Tallinna kommide sööjal oli hingeõhus veel 0,04 promilli, liköörikommide proovijal aga 0,08 promilli. Rummikommid ei andnud mingisugust tulemust ning Lõuna politseiprefektuuri avalike suhete osakonna peaspetsialisti Remo Perli proovitud kirsimaitselised liköörikommid tekitasid alkomeetri ekraanile samuti ainult nulle. Kümne minuti pärast ei olnud enam ühegi katsetaja hingeõhus alkoholiauru.

Mida aga katse tegelikult näitas? „Katse tõestas seda, et joobes peaga rooli istudes ja politseile vahele jäädes ei saa ennast liköörikommide söömisega välja vabandada. Sellise väite korral ootavad politseinikud lihtsalt viis minutit ja uuesti puhumine tõestab, kas tõesti söödi komme või proovitakse ennast lihtsalt välja vabandada. Alkoholi juues jääb see veel pikaks ajaks vereringesse ja hingeõhku,” selgitas Solovjov.

Mihkel Lendok
http://www.tartuekspress.ee/?page=7&n=22&id=171