Õllesummer ei talu alkoeksperimente

www.delfi.ee

Postimehe ja Kanal 2 ajakirjanikud, kel õnnestus Õllesummeril neljapäeval aset leidnud eksperimendi käigus tõestada alaealistele õlle müümise fakti, visati festivali turvameeskonna poolt halastamatult välja.

Mõlemad meediakanalid ei jõudnud oma eksperimendiga kaugele, teatas Õllesummeri pressiesindaja Raimond Kaljulaid. Õllesummeri turvameeskond tabas eksperimenteerijad teolt ning asjaosalised — sealhulgas alaealisi alkoholiostule õhutanud täiskasvanud ajakirjanikud anti üle politseile, kes selgitab juhtunu asjaolusid.
Samuti anti politseile üle alaealistele alkoholi müünud müüjad.

Postimees kirjutab kuidas andis 12-aastasele kaitseisikule 125 krooni, et näha, kas festivalil on õlu lastele kättesaadav.

Selgus, et õlleostja vanust siiski küsiti. Kuid alkoholi saab laps ikka kätte — Saku õllepunktis ostis testijale õlut kõrvalseisnud noormees. Kui alaealine kõndis õlletopsiga turvameestest mööda, ei teinud keegi temast välja.

Müügipunktis nimega Uvic jäädi uskuma 12-aastase neiu juttu, et ta just sai 18. Kui ajakirjanik läks müüjate käest küsima, miks ei küsitud tüdrukult dokumenti, teatasid müüjad: “Ja mis siis, kui müüsime?”

Samal ajal eemaldus õlleklaasiga katseisik pisut. Sellele reageeris turvatöötaja välkkiirelt ja viis eksperimenteeriad politseialale, kus kohtuti Kanal 2 noormeestega, kes olid viidud sinna samal põhjusel.

Kui konstaabel Postimehe 12-aastaselt katsejäneselt küsis, miks ta ostis õlut, teades, et sooritab väärtegu, vastas neiu: “Sest ma tahtsin ühiskonnale head teha — nii jääb neid kohti, kust minuvanused alkoholi kätte saavad, ju üha vähemaks.”

Õllesummer teatas, et mõlema meediakanali asjassepuutuvad esindajad kaotasid oma akrediteeringud festivalile.

Õllesummeri korraldusmeeskond on korduvalt juhtinud Eesti ajakirjanike tähelepanu sellele, et säärane tegevus on õigusvastane ja ebaeetiline.

Sisuliselt korraldasid mõlema meediakanali esindajad alaealise, põhimõtteliselt lapse, õigusrikkumise toimepaneku, mille tagajärgedega tuleb nüüd tegeleda mõlemal lapsel, nende vanematel ja perekondadel, nentis Kaljulaid.

Selline tegevus on ühemõtteliselt taunitav seda enam, et oma eksperimentidega suudeti tõestada vaid seda, et Õllesummeril alkohoolse joogi omandanud alaealine jääb varem või hiljem vahele, lisas Kaljulaid.

2 thoughts on “Õllesummer ei talu alkoeksperimente”

  1. Uskumatu, et üks joomafestival võib olla nii mõjukas ühiskonnas. Õllesummer muutub eestlastele traditsiooniliseks perepäevaks, mille lahutamatuks osaks on alkohol. On see normaalne? Ja kui emmed-issid purjutavad, siis milleks lapsi sinna kaasa võtta? Kui on raha, et piletitasu loovutada, siis peaks ka raha olema, et lapsehoidja muretseda… Väärastunudon arusaam, et pidu ja pillerkaar käivad alkoholiga käsikäes.

    Tore, et Juvente olemas on ja veel mõnusam, et meil käib pidu ja pillerkaar promillideta!

  2. Need ju kohad, kus avaldub eestlase “sisemine siga”. Jaanipäev ka muidugi. Ja Uus Aasta.

Kommenteerimine on suletud.