ajalehes AKEN

Juventest looke noorsootöö lehes:
http://aken.enl.ee/192

………………

Alkoholi ja sigarettide asemel võib juventekate sõltuvuseks pidada šokolaadi, sõpru, tööd, matkamist ja kaminatuld. Noorte põhimõtteks on mitte ohustada enda ja end ümbritsevate inimeste elu ning tervist.

Organisatsiooni presidendi Kai Krabo sõnul on demokraatia üheks Juvente alustalaks. Demokraatlik suhtlemine ja tegevus annavad kõigile (sh noortele) võimaluse end tõestada, end proovile panna ja ühiskonda paremaks luua. Karsked eluviisid aitavad sellele kõigele kaasa.

“Kaine mõtlemine ja tegutsemine parandab elukeskkonda ning muudab ühiskonna tolerantsemaks ja demokraatlikumaks,” toob Kai Krabo esile. Kõik see on Juventele tähtis, sest sõltuvust tekitavad ained pärsivad noorte organismi ning sallimatus ühiskonnas muudab meie elu. “Ole sina ise ja lase ka teistel olla nemad ise,” sõnastab president Juvente suhtumise.

Juvente on noor organisatsioon. Ühingu kaugeks eelkäijaks Eestis oli EHTO (Eesti Heade Templerite Organisatsiooni) kõrvale 1994. aastal asutatud EHTO noored. 1998. aastal ristisid viimased end ümber Juventeks. Päris iseseisvaks sai organisatsioon aga alles 2002. aasta aprillis.

Sõpru kogu maailmas

Toetust ning kaitset saab Juvente aga rahvusvahelise organisatsiooni EGTYF (European Good Templar Youth Federation) käest. Liikmeid on ühingul 20-30 vahel ning umbes 100 ringi ulatub organisatsiooni sõprade ring, kes tegevuste juures toetavad. Kai Krabo sõnutsi tulevad noored ise nende juurde, tikutulega noori karsklasi taga ei otsita.

MTÃœ Juvente president Kai Krabo peab eelkõige tähtsaks noorte teavitamist. “Me ei kuuluta, et alkohol on paha ja teeb sind haigeks, vaid propageerime, et karske eluviis on vahva, lõbus ja tervistav sinu kehale ja vaimule, ” põhjendab ta.

Lisaks sellele arvab president, et raske on muuta täiskasvanud inimeste harjumusi, kuid kindlasti võimalik noorte suhtumist alkoholi, suitsetamise ja narkootikumide suhtes. “Kõige enam soovime muuta meie ühiskonna ja meie generatsiooni käitumist ja tarbimist, seda et noored mõtleksid enne, kui esimese mahvi tõmbavad ,või näpuga teistsuguse inimese poole osutavad,” toob ta välja ühe Juvente soovidest.

Juvente on oma arengu jooksul tegelenud paljuga, alustades “Halva maitse peost” ja postkaardiaktsioonidest tänavail, lõpetades seminaridega koolides ning üle-Eestilise fotokonkursi ja –näitusega. Kord paari nädala tagant saavad juventekad kokku ning mõtlevad üheskoos uusi ideid ja plaane välja. Mõned korrad aastas tehakse seda rahvusvahelisel tasandil Prahas, Kiievis või Strasbourg’is teistest riikidest pärit Juvente noortega.

Karsklus au sees

Lisaks kõigele muule on MTÃœ Juvente oma viie tegevusaasta jooksul olnud seotud mitmete projektidega, millega üritatakse veelgi rohkem oma eesmärke teostada. Kai Krabo leiab,et eesmärkide saavutamine ei ole sugugi raske, kui toetamas on organisatsioon. “Meeskonna abil on kõik võimalik,” arvab ta, lisades:” Eesmärk on seegi, kui projekt või üritus läheb korda; kui meie juurde tuleb noori, kes ühinevad meie organisatsiooniga. Tore, kui karskluse teema inimesi ei hirmuta. Kui nad on julged alkoholiprobleemi ühiskonnas tunnistama ning näitavad üles kodanikukohust, et midagi ise selles valdkonnas ette võtta.”

Käesoleva aasta augustis liitus organisatsioon ka manifestiga, mis taotleb alkoholireklaami keelustamist. Manifestiga liitumist põhjendavad juventekad, et alkohol on tervist kahjustav ning ühiskonda lõhestav sõltuvusaine ning reklaam kujundab väga suurel määral inimeste väärtushinnanguid. Noored aga on meedia kaudu kergesti mõjutatavad ning alkoholi kuritarvitamine on Eesti noorte seas väga suur probleem.

Seeõttu on organisatsioonil tähtis roll nii mõnegi noore elus. Kai Krabo ütleb, et Juvente annab enesekindlust, et võid olla selline nagu ise tahad. Ei pea kartma, kui tuttavate seltskonnas pitsist loobud – ei pea ole selline nagu on teised. Juventesse kuuluvad noored, kes ei vaja isiksust muundavaid aineid.

“Juvente liikmed on kõik isesugused, kuid ikkagi moodustame sõpruskonna, sest me kõik aktsepteerime üksteist sellistena, nagu me oleme,” on juventelasi kooshoidev pisike tõde.

MTÜ Juvente

MTÜ Juvente on 2002. aasta kevadel asutatud demokraatiat, tolerantsust ja karsket eluviisi toetav noorteorganisatsioon. Põhikirjas seisab, et ühingu tegevus tugineb muuhulgas üldisele inimlikule vendlusele, mille järgi on kõikidel isikutel õigus isiklikule vabadusele ja võimalusele enese väljendamiseks ja arendamiseks. Organisatsioon on eesmärgiks seadnud edendada demokraatlikku, sisukat ja tervislikku elulaadi. MTÜ Juvente on rahvusvaheliste organisatsioonide IOGT ja Acive liige.