USA tubakatööstused suurendavad klientide teadmata tasahilju nikotiinikoguseid

EPLO

Harvardi ülikooli tervishoiuteadlased leidsid, et viimase kaheksa aasta jooksul on tööstused suurendanud nii nikotiinisisaldust kui ka muutnud sigarettide kuju, et suitsetaja saaks tõmmata enam mahve, vahendab Herald Tribune. Tagajärjeks on kiirem ja tugevam sõltuvus.

Ainuüksi Ameerika Ühendriikides sureb aastas 438 000 inimest suitsetamisest põhjustatud haigustesse. Neist 38 000 on passiivsed suitsetajad, vahendab Spiegel Online. Uuringu läbiviija Gregory Connolly sõnul tuleb põhjuseid otsida tubakatööstuste trikkidest, sest alates 1997.–2005. aastani on suitsude nikotiinisisaldust suurendatud keskmiselt 11% ehk 0,019 mg ühe suitsu kohta aastas. Teadlased avastasid, et seda olid teinud kõik neli suuremat sigaretitootjat, kusjuures kasv oli täheldatav kõikides sigaretiliikides.

1998. –2004. aasta põhjal sarnase uuringu läbi viinud Massachusettsi tervishoiuministeerium leidis, et nikotiinikogust on vähemalt 10% suurendatud.

USA suurim suitsutootja Philip Morris vaidlustas tulemused ja edastas teate, et nende enimmüüdavates Marlboro sigarettides on nikotiinitase küll kõikunud, aga 1997. ja 2006. aasta kogused on sarnased. Mitme kuu eest alustatud Harvardi uuring ei võtnud aga arvesse 2006. aasta andmeid. Nii Harvardi teadlased kui ka suitsetamisvastased organisatsioonid leiavad, et riik peab kehtestama kontrolli tubakatööstuse üle, et selline vaikne tarbija petmine ei jätkuks.

Philip Morris Eesti OÜ korporatiivsuhete juhi Kai Raamatu sõnul puudutab Harvardi ülikooli uuring vaid USA tubakatootjate müüdavaid sigarette. Eesti filiaal müüb Philip Morris Internationali suitse, mille nikotiini ja tõrva maksimaalsed piirmäärad on Euroopa Liidu piires paika pandud.