Soome poliitikud: viin on liiga odav

/12.12.2006/PM-Online/ 

Kõik Soome poliitilised jõud on üksmeelel, et alkohol on liiga odav ning sestap tuleb aktsiisi tõsta.

Vahe on vaid selles, et kui opositsioon tahab, et aktsiisi tõstetaks juba enne aastavahetust, siis valitsuskoalitsioon ootab kevadiste valimisteni, teatas Soome riigitelevisioon uudistesaates. Opositsioonilised kristlikud demokraadid ja Koonderakond leiavad mõlemad, et kaks aastat tagasi tehtud otsus aktsiisi vähendada oli viga. «Ka mina hääletasin mõni aastat tagasi suure maksualandamise poolt, aga nüüd näen, et see oli viga,» rääkis teleuudistele Koonderakonna peasekretär Jyrki Katainen. «Miks valitsus on jäärapäine ega tunnista vigu?»

Koalitsioonis olevad sotsiaaldemokraadid ja Keskpartei tahavad samuti alkoholiaktsiisi tõsta, aga alles pärast valimisi. Tsentristide liidri Jarmo Korhoneni sõnul tuleb alkoholipoliitikat kogunisti reformida, madaldades muu hulgas ka autojuhtimisel lubatavat promillipiiri 0,5 promillilt 0,2 promillini.

Kui läbi 1990. aastate ja 2000. aastate alguses tarbis keskmine soomlane 8-9 liitrit alkoholi aastas, siis nüüd on tarbitav kogus üle kümne liitri. Koonderakonna teatel on viimase paari aastaga veerandi võrra suurenenud nii alkoholitarbimine kui ka vägivaldsete surmade arv.

2004. aasta otsus aktsiisi langetada oli mõeldud soomlaste «viinaralli» tõkestamiseks Eestisse. Kas «viinaralli» algab uuesti, kui pudel Koskenkorva viina maksab 11 eurot (172 krooni), küsis TV-kommentaator Vesa Perälampi. «Keeruline küsimus, millele ei ole lihtsat vastust. Sellest hoolimata tuleb nüüd midagi ette võtta. Odav viin on jõudnud viimase paari aastaga nii palju muret tuua.»

Allikas: http://www.postimees.ee/121206/esileht/valisuudised/233725.php