Remsu: alkoholiaktsiisiga peaks rahastama karskuspropagandat

ETV 24/13.11.2006/Heikki Aasaru/

Ühenduse Alkoholivaba Eesti (AVE) esimehe, kirjanik Olev Remsu arvates tuleks kindel osa alkoholiaktsiisi tulust eraldada alkoholivastase propaganda tegemiseks. Remsu arvates aitavad praegu ainult radikaalsed abinõud. Prantsusmaa eeskujul tuleks keelustada alkoholireklaam, vähemalt televisioonis, ning kindlasti tuleks tõsta alkoholiaktsiisi, rääkis ta ETV hommikusaates Terevisioon.
“Riik saab alkoholiaktsiisist tulu 1,7 miljardit krooni aastas,” ütles Remsu ning nentis, et samas põhjustab alkohol aastas vältimatuid kulutusi 7-8 miljardit krooni ulatuses. Remsu ütles, et kindel osa alkoholiaktsiisist tuleks kasutada alkoholivastaseks propagandaks, nagu tsaariajal läks osa viinamonopoli tulust karskusliikumise toetuseks.
Remsule teeb erilist muret laste alkoholitarbimine. Ülo Vooglaid rääkis AVE aastakoosolekul, et uuringu kohaselt tarbib nädalas vähemalt korra alkoholi seitse protsenti 11aastastest poistest ja kolm protsenti samavanustest tüdrukutest.
“Mingi murranguperiood on tulnud kollektiivses suhtumises, rahvas on hakanud kartma kollektiivset enesetappu,” märkis Remsu.
Remsu, kes ise on juba rohkem kui 11 aastat karsket elu elanud, peab alkoholikultust Eestis puhtalt sovjetlikuks nähtuseks, mis hakkas juurduma eriti pärast 1945. aastat. 
“Meil on võrdlemisi tugev anonüümsete alkohoolikute liikumine, kuid nemad põhimõtteliselt ei sekku ühiskonna asjadesse,” rääkis Remsu. “Teiselt poolt tegelevad probleemiga teadlased ja sotsiaaltöötajad. Nende kahe vahel puudub aga ühendav lüli ja AVE peaks seda osa täitma.”

Allikas: http://www.etv24.ee/index.php?0567170