Valitsusväline Euroopa alkoholipoliitika võrgustik kutsub üles alkoholistrateegiat

Juhtivad rahvatervise ja valitsusvälised organisatsioonid Euroopas kutsuvad Euroopa Komisjoni vastu seisma alkoholitööstuse survele loobuda alkoholi kahju vähendavast strateegiast.

Juba enne strateegia ametlikku avaldamist on alkoholitööstus püüdnud strateegia vastuvõtmist blokeerida. Strateegia tuleb eurovolinike kolleegiumis arutlusele täna, 11. oktoobril. Strateegia koostati pärast pikki diskussioone kõigi liikmesriikide rahvatervisega tegelevate ministeeriumitega.

“Euroopa Komisjonil on aeg näidata, et tema eesmärgiks on seista alkoholitootjate kommertshuvide asemel Euroopa kodanike heaolu ja tervise eest väljas,” ütles Euroopa alkoholipoliitika võrgustiku Eurocare esimees dr Michel Craplet.

Dr Peter Anderson, suve alguses avaldatud Euroopa Komisjoni alkoholiraporti autor, kutsub Komisjoni “julgusele võtma vastu meetmed, mis tegelikult muudaksid olukorda”.

Eurooplased joovad rohkem kui keegi teine maailmas ning selle all kannatab terve Euroopa ühiskond. Alkoholikahjud lähevad Euroopale maksma 125 miljardit eurot igal aastal.

Alkoholi tarvitamisega kaasnevad tervisehädad ulatuvad sünnist surmani. Igal aastal sünnib Euroopas alkoholi tarvitamisega seonduvalt 60 000 last enneaegselt. Raseduseaegne joomine on peamine põhjus sünnidefektidele, millel on eluaegsed tagajärjed. Enam kui veerand noorte meeste surmadest on põhjustatud alkoholist ning igal aastal põhjustab alkohol 10 000 enesetappu. Vanemas eas sureb alkoholist põhjustatud vähki igal aastal 50 000 eurooplast, nende seas 17 000 naist rinnavähi tõttu.

Lapsed kannatavad sageli kõige enam alkoholi tagajärjel. Üks kuuest laste kuritarvitamise juhtumitest on seotud alkoholi tarvitamisega ning enam kui 7 miljonit last elab tugevalt alkoholi poolt mõjutatud perekonnas.

Kaks viiendikku naiste vastu suunatud koduvägivalla jutumitest on seotud alkoholiga ja alkohol on põhjustajaks ka kahele viiendikule mõrvadest.

Kui strateegia vastuvõtmine peaks ebaõnnestuma, lükkaks see aastaid edasi edusammud, mis vähendaksid alkoholiga kaasnevat tervisekahju, enneaegseid surmasid ning erinevaid sotsiaalseid probleeme.

“Loodame, et Euroopa alkoholistrateegia vastuvõtmine annab tugeva impulsi ka Eestimaal selle teemaga tõsisemaks tegelemiseks,” ütles Ãœhenduse Alkoholivaba Eesti tegevjuht Lauri Beekmann. “Nii Eestimaal kui terves Euroopa Liidus peab alkoholipoliitika peamiseks sihiks olema rahva tervise hoidmine,” väljendas Beekmann Ãœhenduse AVE seisukohta.

Lisainfo:
1. Raport “Alkohol Euroopas: rahva tervise perspektiiv” leidub Euroopa Komisjoni terviseportaalis http://ec.europa.eu/health-eu/index_en.htm

2. EUROCARE on 45 mittetulundusliku ja valitsusvälise alkoholikahjudega tegeleva organisatsiooni ühendus. http://www.eurocare.org

3. EUROCARE´i Eestit esindav liige on Ühendus Alkoholivaba Eesti. http://www.ave.ee

Allikas: Ãœhendus Alkoholivaba Eesti