Pühapäeval on Maailma Südamepäev!

Alates 2000. aastast tähistatakse septembri viimasel pühapäeval Maailma Südamepäeva. Tänavu korraldatakse elanikkonna teadvuse tõstmiseks erinevaid üritusi enam kui 100 riigis üle maailma (<http://www.worldheartday.com/> www.worldheartday.com ).  

2006. aasta Südamepäeva deviis on: KUI NOOR ON SINU SÜDA?

Terve süda võimaldab meile täisväärtusliku elu. Toitudes tervislikult, olles füüsiliselt aktiivne ning mitte suitsetades ennetame südame-veresoonkonnahaigusi ning meie süda püsib terve ja noor.

Aastas sureb Eestis südame- veresoonkonnahaigustesse 10 000 – 12 000 inimest, maailmas kokku ligikaudu 17,5 miljonit. Eesti Meditsiinistatistika andmetel olid 2002. aastal südame- ja veresoonkonna haigused Eestis suremusstruktuuris esikohal, moodustades 46% meeste ja 64% naiste suremusest. Südame- ja veresoonkonna haiguste peamiseks riskiteguriks on kõrgenenud vererõhk ning käitumuslikud riskitegurid nagu suitsetamine, vähene kehaline aktiivsus, alkoholi liigtarbimine, soola ja küllastunud  rasvade liigtarbimine, vähene puu- ja köögiviljade
tarbimine ning ülekaalulisus ja stress. 

Tervise Arengu Instituut kutsub kõiki üles mõtlema oma südamele! 24. septembril ootame kõiki Tallinnasse Tammsaare parki, kus kell 12.00– 15.00 toimub kõigile inimestele mõeldud tasuta terviseüritus. Jagatakse infomaterjale südame tervise kohta, kohapeal jagavad nõu suitsetamisest loobumise-, tervisliku elustiili- ja toitumisnõustajad. Võimalik on mõõta oma vööümbermõõtu ja kehamassiindeksit. Kohapeal saab osta astelpajutooteid ja mett. Lapsed saavad joonistada suurele seinale terviseteemaga seotud pilte, jagatakse õhupalle. Ruti Luksepp tutvustab kõigile huvilistele kepikõndi. Ürituse muusikalise poole eest kannavad hoolt Tiit Kikas, Kadi Toom ja Peeter Rebane. Südamepäeva tähistamist toetab ka üle-eestiline kampaania ETV ja Eesti Raadio kanalites.

Erinevaid vahvaid ettevõtmisi toimub ka maavalitsuste juures töötavate tervisetubade initsiatiivil.  Ãœritusi üle Eesti leiate siit – http://www.tai.ee/?id=3873

Allikas: Tervise Arengu Instituut PRESSITEADE 22.09.2006