Eesti noorte tubakamanifest

eestlased

Eesti noorte tubakamanifesti tekst on aluseks Euroopa noorte tubakamanifesti loomisel. Manifesti tekst sai koostatud koostöös Eesti Noorteühenduste Liidu organisatsioonidega, Eesti noorte arvamuste põhjal.
Euroopa noorte tubakamanifesti koostamisel Brüsselis käisid Juventest 5 noort, Eestist oli seal kokku 8 inimest. Euroopa tubakamanifesti kampaaniaga saad tutvuda aadressil: www.youthandtobacco.com

Alljärgnev Eesti noorte tubakamanifest on vastu võetud Tallinnas, 29.aprillil 2006.
——————————————————
Üks sagedamaid tõsiste terviseprobleemide põhjustajaid on just suitsetamine. Passiivne suitsetamine on samavõrd kahjulik kui aktiivne suitsetamine. Suitsetamine kahjustab füüsilisi ja vaimseid võimeid ning rikub välimust.

Tubakat kasutatakse vesipiipudes, sigarettides, sigarites, sigarillodes, piipudes, nuusk- ja närimistubakas. Tubaka põlemisel eraldunud tõrv, nikotiin ja tuhanded mürgised ühendid on need, mis tervist kahjustavad.

Suitsetamise kahjulikkus ja sellest loobumise raskus peab noorte teadvusesse jõudma. Tähtis on ennetustöö, mida tuleb teha järjepidevalt ja veel aktiivsemalt.

Suitsetamine on tõsine sõltuvushaigus, mida saab ravida üksikisikul ja seeläbi tervel ühiskonnal. Üheks ravivõimaluseks on suitsetajale alternatiive pakkuda, mis aitavad uuesti mittesuitsetajate ühiskonda integreeruda.

Manifesti eesmärk on eestimaalaste terviseteadlikkust tõsta ning aidata kaasa tervise parandamisele; osutada suitsetamise madalale prestiižile ühiskonnas. Suitsetamine on signaal ühiskonnas lahendamata jäänud probleemidest. Kasu lõikavad suitsetajate tervise ning rahakoti pealt vaid tubakatootjad tarbijaga manipuleerides, kuid kahju kannavad nii suitsetajad kui kaasinimesed.

Aktiivset ennetustööd tuleb teha kõigi noorte seas. Toetame tervisekasvatuse ja -õpetuse tundides suitsetamise kahjulikkusest teavitamist ja alternatiivsete vaba aja võimaluste tutvustamist. Riiklik seisukoht ja suitsetamisvastane kava on üheks võimaluseks, mis aitab Eestil suitsuvabaks riigiks saada.
Riik peab võimaldama:
* ennetustöö jätkumise,
* reaalse abi suitsetamisest loobuda tahtjaile,
* kõrge aktsiisi, mis piiraks tubakatoodete kättesaadavust,
* rangema kontrolli tubakamüügi ning salasigarettidega kaubitsemise üle,
* alternatiivse tegevuse noortele.

Riiklik programm ja rahastusskeem aitavad luua tervemat ühiskonda. Projektipõhine ennetustöö on tähtajaline ega ole kaugemas tulevikus viljakas, mistõttu on vajalik pidev surve. Koostöö ministeeriumide vahel ühtlustaks tubakavastast võitlust. Suitsuvaba elu peavad toetama kõik ministeeriumid, kohalikud omavalitsused, ning institutsioonid ja asutused, kus õpitakse ja töötatakse.

Aktiivne üleriigiline tubakavastane tegevus ning koolides toimuvad terviseõpetuse tunnid annavad teavet tervistkahjustava tubaka mõjudest. Info suitsetamise ohtude ning ravi kohta peab olema hästi kättesaadav. Tubakasõltlaste tugivõrgustik katku tervet Eestit, sõltuvuse ravile peab kaasa aitama riik.

Suitsuvaba eluviisi edendamine ja suitsetamise vastane võitlus peab jõudma noorte teadvusse.