Politseireidid on üks efektiivsemaid meetodeid roolijoodikluse vastu

Karskusühendus AVE toetab piiramatut autojuhtide vere alkoholisisalduse testimist, millele kutsub kõiki liikmesriike ka Euroopa Komisjon.

Euroopa Komisjon väljastas 2001. aasta 17. jaanuaril soovituse 2001/115/EC, milles kutsuti liikmesriike võtma kasutusele pistelist alkoholijoobe testimist (Random Breath Testing).

Ka Maailma Terviseorganisatsiooni dokument Tervis21 kinnitab selle meetme edukust joobes juhtide ja nendega kaasnevate õnnetuste vähendamisel. “Edukas joobes-juhtimise vastane strateegia eeldab kontrolli nähtavust, sagedasi ja juhuslikke kontrolle, mis kaasavad juhuslikku juhtide testimist.”

Euroopa Komisjoni kaasrahastatud Euroopa alkoholipoliitika võrgustiku Eurocare väljatöötatud alkoholipoliitika põhimõtted Euroopa riikidele sisaldavad sarnast soovitust: “Edukas poliitika joobes juhtimise vastu hõlmab kindlasti piiramatut “kõik puhuvad”- kampaaniaid, madalat lubatud vere alkoholisisalduse piirmäära, karistusena lubade äravõtmist ja madalamat vere alkoholisisalduse piirmäära noorematele juhtidele.”

“Arvestades meie olukorda maanteedel ja tänavatel, olen ma politseile alati tänulik “kõik puhuvad”-kampaaniate eest ja pean täiskarsklasena täiesti normaalseks, et pean ka ise selle kontrolli läbima,” ütles karskusühendus AVE tegevjuht Lauri Beekmann.
“Arvestades faktiga, et möödunud aastal toimus joobes juhtide osalusel 426 õnnetust, peame rakendama kõiki võimalikke meetmeid selle probleemi lahendamiseks,” lisas Beekmann.

Euroopa Liikluspolitsei Võrgustiku president Ad Hellemons ütles 2004. aastal intervjuus BBC-le: “Me ei suuda mõista, miks valitsused tahavad kaitsta roolijoodikuid. Euroopa Komisjon on väljendanud selgelt, et nad ootavad selle soovituse ellurakendamist ja kui seda ei tehta, siis väljastatakse vastav direktiiv.”

Juhusliku testimise edukust on kinnitanud mitmete riikide aastatepikkune kogemus. Soomes hakati seda tegema 1977. aastast, mille tulemusena joobes juhtimise esinemine vähenes poole võrra. Sellega kaasnevalt on märgatavalt vähenenud joobes juhtimisega kaasnevad õnnetused ja surmajuhtumid.

Lauri Beekmann
Ãœhendus Alkoholivaba Eesti tegevjuht
5261884
lauri@ave.ee